Mézeink

Mézeink

Repce

A sárga színű, enyhe zamatú, repceméz a legmagsabb szőlőcukor tartalmú fajtaméz, ami már a pörgetés után 1-2 héten belül kristályosodik.

Ez a folyamat nagyban növeli eme mézfajta élvezeti értékét: az eredménye ugyanis egy kristályosan fehér színű, zsírszerű és kellemes szőlőcukor ízű méz (a gyerekek kedvence).

Mivel a repceméz kevésbé savas méz, gyakran javasolják gyomorsavtúltengés esetén, napi egy-két kanálnyi adag elfogyasztását.

Magas vastartalma miatt, vérszegénység ellen ajánlott.

Mivel egyöntetűen, apró kristályokat alkotva kristályosodik kiválóan alkalmas krémméz előállítására. 

Fogyasztása ajánlott, szellemi és fizikai munkát végzőknek, sportolóknak.

Cukrai egyszerű cukrok (monoszacharidok), ezért cukorbetegek is fogyaszthatják (orvosaikkal egyeztetve).

Alkalmazása: esetenként 1-2 kávéskanállal javasolt fogyasztani, állandósult gyomorsavproblémák esetén napi 3 kávéskanál javasolt. 

Gesztenye

A borostyán sárgától a sötétbarnáig terjed a gyorsan és finoman kristályosodó gesztenyeméz színe.

Jellegzetes, kesernyés ízű fajtaméz, mely virágmézeink közül a legmagasabb ásványi anyag tartalommal rendelkezik.

Vérszegénység, kimerültség és étvágytalanság esetén, valamint értisztító hatása miatt visszértágulatok  mérséklésére ajánlják. (Rendszeres fogyasztása csökkentheti a trombózis kialakulásának veszélyét).

Sütéshez-főzéshez a kesernyés íze miatt nem szokták felhasználni.

Alkalmazása : Napi 1-2 kávéskanállal javasolt 

Akác

Az egyik legismertebb és egyben legkeresettebb magyarországi fajtaméz

Víztiszta, halványsárga, néha enyhén zöldes árnyalatú akácméz. A jellegzetes akácvirág illatú méz íze egyáltalán nem domináns, sőt inkább lágy és édes.

Magas gyümölcscukor tartalma miatt a világ legkevésbé kristályosodó mézeinek egyike (vagyis sokáig folyékony marad).

Enyhén nyugtató hatású, robizin és akacin tartalma miatt kiválóan alkalmas a köhögés  enyhítésére, valamint a szervezet általános fertőtlenítésére.

Hatásos ellenszere továbbá a gyomorsav túltermelésének és gyümölcscukor tartalmának köszönhetően májregeneráló hatással bír.

Natúr fogyasztását különösen ajánlják kisgyermekeknek, illetve idősebbeknek. Mi a harmonikus, nem domináns íze miatt gyakran használjuk italok és sütemények ízesítésére, édesítésére.

Alkalmazása: Naponta többször kávéskanálnyi mennyiséget fogyasszunk belőle. 

Hárs

A sárgás, sárgásbarna árnyalatú hársméz jellegzetes erős illatú és rendkívül zamatos; tulajdonképpen a legfűszeresebb ízű mézfajtánk.

Farnezol tartalma miatt idegnyugtató hatású, különösen ajánlott az álmatlanság ellen, valamint a lázas betegségek enyhítésére.

Nagyszerű köhögéscsillapító, hörghurut ellen és görcsoldóként is használhatjuk. Idegnyugtató hatású méz a hársméz.

Kolin tartalma gátolja az érelmeszesedést, valamint az erekben a zsírlerakódást.

Fogyasztása: 4-5 teáskanálnyit naponta. Hársfateával együtt fogyasztva hatása sokkal erősebb.

Fenyő

A jegenyefenyő erőkben gyűjtött méznek dióra emlékeztető íze van.

Többnyire sokáig folyékony marad.

Magas ásványi anyag tartalma miatt fogyasztása kiváló étrend-kiegészítő.

Foszfor és mangán tartalmának köszönhetően elsősorban nehéz fizikai munkát végzőknek ajánlják.

Alkalmazása: Isteni finom önmagában (az örökzöld vajas-kenyeres felhozatalban, vagy müzlihez), de italok ízesítésére is tökéletes.

Levendula

Borostyán sárga színű, jellegzetesen kellemes illatú levandulaméz hazánkban is megtalálható, sőt igazi csemegének számít.

Enyhe fahéj és vanília íz is kiérezhető a kóstolásakor, a legtöbben első kóstolásra beleszeretnek.

Nyitott sebek kezelésére kiválóan alkalmas ez a fajtaméz, de ajánlják álmatlanság, vesepanaszok és bélférgesség ellen is.

Fogyasztását : egyszerűen magában, vagy a régi kedvenc kenyeres-vajas felhozatalban, (esetleg müzlihez) ajánljuk.

Facélia

Áttetsző halványbarnás, kissé opálos fajtamézünk, mely enyhe illatával és a facéliafa virágporát idéző ízével felvértezett mézkülönlegesség.

A facéliaméz viszonylag sokáig folyékony marad.

Szív és érrendszeri problémák esetén ajánlott a fogyasztása.

Könnyen emészthetőségének köszönhetően a gyengébb gyomrúaknak is ajánlott.

Finom íze miatt csemegemézként, önmagában fogyasztjuk.

Mivel ritka mézfajta, többnyire a vegyes virágméz alkotórészeként kerül fogyasztásra.

Alkalmazása : Napi 2-3 evőkanál méz bevitele javasolt

Selyemkóró

Igazi Hungaricum: a selyemkóró, vagyis vaddohány méze erős illatú,akárcsak hússzínű virágai.

Íze rendkívüli intenzív, szinte fűszeres. Igazi finomság. Rendkívüli íze miatt ajánlott önmagában, nyers ételek mellé fogyasztani.

Az egészen világos színű méz megfelelő tárolási körülmények között csupán néhány éves korában kristályosodik ki.

A legtöbb vaddohány hazánkban az Alföldön terem. Mivel vadnövény, biztosak lehetünk benne, hogy mentes a káros anyagoktól.

A selyemfű méz vérnyomáscsökkentő hatású! 4-5 teáskanálnyit lehet belőle naponta fogyasztani.

A selyemfű növényt a textilipar részére hozták az országba, ám erre nem lett alkalmas, mézként viszont sokan finomabbnak találják, mint az akácmézet. Vadnövény, tehát káros anyaggal nem érintkezett.

Erős fertőtlenítő hatása van.  A második leghatásosabb gyulladás-csökkentő mézfajta.

Alkalmazása: Igény szerint, napi 1-2 kávéskanállal javasolt a fogyasztása.

Édesharmat

Sötét, szinte fekete színű, enyhe illatú, fanyarkás ízű mézkülönlegesség.

Nem a virágok nektárjából készül, hanem a magyarországi erdőkben a növények levelein található mézharmat összegyűjtésével állítják elő a méhek.

Ennek köszönhetően elenyésző virágportartalommal rendelkezik.

Ez is magas ásványi anyagot tartalmazó mézfajta.

Erősíti az immunrendszert, növeli az állóképességet.

Mivel sok vasat és rezet tartalmaz, elsősorban vérszegényeknek hasznos.

Emésztést kiegyensúlyozó, idegnyugtató és légút tisztító hatású.

Ajánlott: 4-5 teáskanálnyi erdei méz fogyasztása naponta.

Napraforgó

Aranysárgától a nap-sárgáig terjed a frissen folyós szirupszerű napraforgóméz.

Ez a mézfajta igen gyorsan kristályosodik,  vagyis az idő múlásával nagyméretű, durva mézkristályok képződnek és ülnek a mézesüveg aljára. A kristályok fölött marad egy folyékony, híg réteg.

Kristályosan is sárgás árnyalatú, nyersen fogyasztva kellemes zamatú.

Teák, sütemények ízesítésére ajánljuk a napraforgót, jó színező hatásának köszönhetően ez a mézeskalács készítők által legkeresettebb fajtamézünk.

A napraforgóméz egy krémmézzé alakítható fajtaméz.

Savassága miatt savtúltengésben szenvedők számára nem ajánlott!

Vegyes virágméz

A vegyes virágméz nem önálló fajtaméz.

Összetétele , színe és íze a méhek által látogatott növények sokféleségéből adódóan rendkívül eltérő lehet.

Jellemző rájuk a gyors kristályosodás.

A vegyes virágmézek a fajtamézekhez hasonlóan kiváló hatással vannak egészségünkre.

Az kedvező áruk miatt elsősorban sütéshez-főzéshez és teaízesítésre használják őket.

A legértékesebb mézek a vegyes mézek, mivel a különféle növényekről származó nektárok révén a méz egészségre gyakorolt hatásainak területe is kiszélesedik.  Erősíti a szervezet védekező rendszerét.

Különleges Mézek

LÉPESMÉZ:

A lépesméz úgy készül, hogy a mézet nem távolítják el a kereteket felépítő viaszsejtekből a pergetéssel, hanem az eredeti viaszfedéllel lezárva tárolják.

A fogyasztó közvetlenül a lépből szedi ki a mézet.

A pörgetéskor nyert friss méz tápanyagtartalma bizonyítottan magasabb a régóta tárolt mézénél.

FOKHAGYMÁSMÉZ:

A fokhagyma immunerősítő és vértisztító hatását finom akácmézzel fokozzuk.

Az eredmény pedig egy a meghűléses megbetegedések és a legyengült szervezet megerősítésére kiválóan alkalmas finomság, melyet akár húsok pácolásához is használhatunk.

Pirítós kenyérre kenve is fogyaszthatjuk!

VIRÁGPOROS MÉZ:

A virágpor a természetben fellelhető egyik legkomplexebb tápanyagunk.

Mézzel elkeverve egy krémes állagú, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag finomságot kapunk.

Javítja a fizikai erőnlétet, hatékony gyengeség, alultápláltság, túlfeszített fizikai és szellemi megterhelés esetén.

Javítja a vérképet, csökkenti a koleszterinszintet és méregtelenít.

PROPOLISZOS MÉZ:

Akik nem kedvelik a propolisz tinktúrát annak kesernyés íze miatt, azok biztosan szeretni fogják a mézbe kevert propoliszt.

A propoliszt a virágok rügyeiről, nedveiről gyűjtik be a méhek.

A kaptárak fertőtlenítésére használt természetes antibiotikum rendkívüli antibakteriális hatással bír, gomba- és vírusölő, valamint gyulladás gátló (légúti, húgyúti betegségek, fertőzések, influenza, gyomorfekély esetén használják). Fokozza a sejtlégzést.

Apiterápia

Az apiterápia a méhek termékeinek gyógyító célú felhasználása.

A méhészeti termékekben koncentráltan megtalálhatók a növények, a növényi drogok hatóanyagai. Ezeket a méhek az anyagcseretermékeivel, (speciális enzimjeivel és hormonjaival) keverten a hatásuk a gyógynövények hatásaihoz hasonló.

Koncentráltan tartalmazzák a szervezet működéséhez szükséges létfontosságú anyagokat.

Rendszeres fogyasztásuk segíti az egészség megőrzését (betegség megelőzés) és az immunrendszer erősödését.

A méhcsípést (méhméreg) többek között ízületi bántalmakra használják, de alkalmazása otthoni körülmények között semmiképpen nem ajánlott! Szakember vagy orvos felügyeletével! Az allergiás reakció néhány embernél súlyos következményeket idézhet elő!

A propolisz (görög: προ pro ’érdekében, előtt’ és πόλις pólisz) vagy méhszurok olyan gyantás, ragacsos anyag, amelyet a méhek a kaptár védelmére, a betolakodó baktériumok és egyéb kórokozók ellen gyűjtenek. Ragadós, sárgásbarna, kellemes illatú anyag, melyet a fák rügyeiről, fiatal ágairól, levélnyeleiről gyűjtenek be a méhek, átalakítják, azután a kaptárak tömítésére és fertőtlenítésére használják. A fő forrás a fekete nyár rügypikkelyein kiválasztódó enyves bevonat. Más növényekről, égerről, tölgyről, napraforgóról, fenyőkről is gyűjtenek.

A propolisz gyógyhatását az emberiség több ezer éve ismeri. Külsőleg és belsőleg is alkalmazható. Sebgyógyító, gyulladáscsökkentő, antibiotikus összetevőket tartalmaz. A népi és a természetgyógyászat már évezredek óta használja. Az ókori Egyiptomban balzsamozáshoz használták.

Arisztotelész „a fák könnyének” nevezte, s használta a gyógyászatban. A méhcsaládban számtalan méhecske él együtt, nincs a világon olyan nagy állattenyészet, ahol annyi állat élne együtt, mint egy méhkaptárban, mégis ritkák a járványok, mert a propolisz megvédi őket a káros mikroorganizmusoktól.

Általános jó hatással van sejtjeinkre. Véd az aktív gyököktől, aminek öregedést gátló, regeneráló, tisztító hatása van. Baktérium, gomba- és vírusellenes hatású. Gátolhatja a rák növekedését. A természetes bélflórát nem károsítja, ellenjavallata nincs. Használata csak a propolisz-allergiásokra veszélyes.

Külsőleg használható nehezen gyógyuló sebek, nyálkahártya- és bőrgyulladások kezelésére, horzsolásokra, vágásokra, más bőrproblémákra, ízületi fájdalmakra és gyulladásokra, erős hámgyógyító hatása van.

Belsőleg légúti betegségekben, a húgyutak fertőzései, a prosztata- és a fültőmirigy gyulladásai ellen is sikerrel alkalmazzák. A hajszálérrendszerre értágító, vérnyomásszabályzó, a baktériumok-szaporodását gátló, frissítő hatása van. 

Rendszeres fogyasztása az általános szervezeti ellenálló képességet magas szinten tartja. Torokfájás, meghűlés esetén tinktúrás meleg vízzel naponta többször gargalizáljunk. A szájban lévő sebeket ecsetelhetjük is.

Antioxidáns, az oxidatív stressz ellen hat. Ezt a prelines flavonoidtartalommal magyarázzák.

Az antibiotikus hatást a pinocembrin és galangin, az antimiotikust a pinocembrin és a kávésavészter fejti ki. A sebgyógyítás képességét az apigenin és luteolin jelenlétével magyarázzák. Mind immunerősítő, mind immungyengítő hatást tulajdonítanak neki.

Habár a propolisz segíthet leküzdeni az allergiát, maga is allergiát okozhat. Ez főként bőrkiütések formájában jelentkezik.

Állatoknál biogén szer a férgesedés megelőzésére. Kapszulában napi 200-500 mg fogyasztása ajánlott. 

A virágport a kaptár bejáratánál elhelyezett speciális tálcán gyűjtik a méhek.

A megfelelő tisztasághoz és szelekcióhoz fontos a virágzási naptár.

A biotechnológiás méhészetben a vegyszermentesség mellett ügyelnek a keretek, az eszközök és a hordás tisztaságára is.

Méz klinikailag igazolt gyógyító hatása:

Az apiterápia a méhek termékeinek gyógyító célú felhasználása.

A méhészeti termékekben koncentráltan megtalálhatók a növények, a növényi drogok hatóanyagai.
A méhek anyagcseretermékeivel, speciális enzimjeivel és hormonjaival keverten – így hatásuk a gyógynövények hatásaihoz hasonló. Koncentráltan tartalmazzák a szervezet működéséhez szükséges létfontosságú anyagokat. Rendszeres fogyasztásuk segíti az egészség megőrzését (megelőzés) és az immunrendszer erősödését.

A méhcsípést (méhméreg) többek között ízületi bántalmakra használják, de alkalmazása házi körülmények között semmiképpen nem ajánlott. Az allergiás reakció néhány embernél súlyos következményeket idézhet elő.

A propolisz a méhek ragasztója. Speciális kémhatása, összetétele határozott gyógyító erőt képvisel.

A virágport a kaptár bejáratánál elhelyezett speciális tálcán gyűjtik. A megfelelő tisztasághoz és szelekcióhoz fontos a virágzási naptár. A biotechnológiás méhészetben a vegyszermentesség mellett ügyelnek a keretek, az eszközök és a hordás tisztaságára is.

Amit a mézről tudni kell:

Az ember már az ókor előtt is ismerte és fogyasztotta a mézet. Ezt bizonyítja egy 16 000 éves Spanyolországi sziklarajz, amely egy lépes mézet gyűjtögető embert ábrázol.

Az Ószövetség is ír a méhek tartásáról, és a méz szüreteléséről. Magyarország területén már a honfoglalás előtti időszakban is foglalkoztak méhészettel az itt élő népcsoportok. A bevonuló magyarok eltanulták és folytatták ezt a mesterséget. Ennek első írásos emléke 1370-ből származik, amelyben királyi méhészetet említenek. A méhektől nemcsak mézet, hanem a világításhoz szükséges viaszt is kapott az ember. A mézből mézeskalácsot, mézbort, mézsört készítettek, illetve süteményeket, bort is ízesítenek vele. Az ipari cukorgyártás beindulása előtt ez volt az egyetlen édesítőszer. A 17. században az új világítóanyagok (olaj, paraffin) és az egyre nagyobb méreteket öltő cukorfinomítás miatt háttérbe szorult a méhészet. Manapság ismét kezdi visszafoglalni helyét a táplálkozásban. Az egészséges táplálkozás egyik elengedhetetlen alkotóeleme. A mézet a természetgyógyászat alternatív édesítőszerként, köhögések csillapítására

Tévhit, hogy az a jó méz, mely folyékony. A méz kristályosodási hajlamát a szőlőcukor (glükóz) és a gyümölcscukor (fruktóz) aránya szabja meg. Az előbbi elősegíti, az utóbbi gátolja. Az akácméznél a fruktóz-glükóz arány 1,4-1,7 : 1 között mozog, ezért marad sokáig folyékony. A repceméz egy hónap múlva már ikrás, azaz kristályos. Ilyenkor egyedül a méz halmazállapota változik, semmi más. A fogyasztók ezt gyakran „cukrosodásnak” vélik, és azt hiszik, hogy a méhész cukrot tett a mézbe. A fejlett egészségkultúrával rendelkező skandináv országokban a sűrű, krém-mézet részesítik előnyben, mert ezt nem kell hőkezelni, nem folyik le a kenyérről, könnyen kenhető. Ha a megsűrűsödött mézet újra folyékonnyá szeretnénk tenni, állítsuk az üveget 40 fokos vízfürdőbe. Csak annyit olvasszunk fel, amennyit hamarosan elfogyasztunk, mert a felmelegített méz rövidebb ideig őrzi meg értékes anyagait.

A méz:

  • magas szénhidrát tartalmának köszönhetően a leghatékonyabb természetes energiaforrás
  • 80 %-ban szőlőcukorból, és gyümölcscukorból áll, melyek egyszerű cukrok, így kímélik a májat és a hasnyálmirigyet, ezért a legjobb, ha édesítésre répacukor helyett mézet használunk
  • rendkívül gyorsan, közvetlenül a bélből szívódik fel
  • vértisztító hatása miatt fiatalítja, frissíti a szervezetet
  • kiváló segítség nemcsak a fáradtság, de a különböző betegségek leküzdésében is- a méz szinte az összes ásványi anyagot tartalmazza, amely az emberi szervezet működéséhez szükséges
  • a vérben kimutatható 24 elem közül 22 megtalálható benne- a sötétebb mézek, mint a fenyő vagy a pitypang, gazdagabbak ásványi elemekben, vasban, rézben és mangánban- a száraz, sötét, hűvös helyen, zárt üvegben tárolt méz két évig is képes megőrizni vitamintartalmát- magas B1, B2, B6, C vitamin, folsav
  • A méz rendszeres fogyasztása elősegíti a vérképződést, gyarapítja az immunrendszer vérképző sejtjeit. Belsőleg 1 – 3 evőkanál pótolja a cukrot, nyugtat. Külsőleg jó sebelzárást biztosít.
  • Gyógyhatása csak a jól kezelt méznek van, amely természetes eredetű, nem melegített, nem manipulált.
  • Baktériumölő hatását enzimei, magas káliumtartalma és aromaanyagai biztosítják
  • Az apiterápia legismertebb terméke a méz.
  • A méz kb. 190 tápanyagot tartalmaz: 19 aminosavat, 33 ásványi anyagot, 11 vitamint
  • enzimeket, szőlőcukrot, gyümölcscukrot, amely molekulaszerkezetének minden átalakítása nélkül beépíthető a szervezetbe.
  • Kalória értéke rendkívül nagy.
  • Megtalálhatók benne a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelemek: kalcium, foszfor, magnézium, klór, nátrium, kén, jód, vas, kobalt, réz, cink, kadmium, mangán, alumínium, stb.
  • Ezek igen fontos szerepet játszanak az életfolyamatokban.
  • A legtöbb vitamin a mézben fordul elő: B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12-, C-, A-, E- vitaminok különböző arányban találhatók meg benne.
  • A méz enzimeket is tartalmaz, amelyek a sejtanyagcsere katalizátoraként elősegítik a szervezetben végbemenő vegyi átalakulásokat.
  • Ezek az enzimek: kataláz, diasztáz, invertáz, lipáz, peroxidáz.
  • Tartalmaz még fehérjéket és aminosavakat is.
  • Rendkívül fontos a méz fertőtlenítő, baktériumölő hatása is. Számos veszedelmes baktériumra megsemmisítőleg hat.
  • A mézben levő szőlőcukor (glukóz) szervezetünk számára a legfontosabb cukorféleség, amely csak a gyümölcsökben és a mézben fordul elő szabadon.
  • A mézben lévő hormonok óvják a vesét és a májat.
  • A legújabb kutatások szerint vérnyomáscsökkentő hatásuk is van.
  • A méznek sebek, gyulladások gyógyításakor tapasztalt baktériumölő hatását már ősidők óta ismerik.

AKÁCMÉZ: Az egyik legismertebb és egyben legkeresettebb magyarországi fajtaméz a víztiszta, halványsárga, néha enyhén zöldes árnyalatú akácméz. A jellegzetes akácvirág illatú méz íze egyáltalán nem domináns, sőt inkább lágy és édes. Magas gyümölcscukor tartalma miatt a világ legkevésbé kristályosodó mézeinek egyike (vagyis sokáig folyékony marad). Enyhén nyugtató hatású, robizin és akacin tartalma miatt kiválóan alkalmas a köhögés  enyhítésére, valamint a szervezet általános fertőtlenítésére. Hatásos ellenszere továbbá a gyomorsav túltermelésének és gyümölcscukor tartalmának köszönhetően májregeneráló hatással bír.

Natúr fogyasztását különösen ajánlják kisgyermekeknek, illetve idősebbeknek. Mi a harmonikus, nem domináns íze miatt gyakran használjuk italok és sütemények ízesítésére, édesítésére. Alkalmazása: Naponta többször kávéskanálnyi mennyiséget fogyasszunk belőle. Harmonikus, nem domináns íze miatt italok és sütemények ízesítésére szívesen használt édesítőszer

HÁRSMÉZ: A sárgás, sárgásbarna árnyalatú hársméz jellegzetes erős illatú és rendkívül zamatos; tulajdonképpen a legfűszeresebb ízű mézfajtánk.Farnezol tartalma miatt idegnyugtató hatású, különösen ajánlott az álmatlanság ellen, valamint a lázas betegségek enyhítésére.  Nagyszerű köhögéscsillapító, hörghurut ellen és görcsoldóként is használhatjuk. Idegnyugtató hatású méz a hársméz. Kolin tartalma gátolja az érelmeszesedést, valamint az erekben a zsírlerakódást. Fogyasztása: 4-5 teáskanálnyit naponta. Hársfateával együtt fogyasztva hatása sokkal erősebb.

NAPRAFORGÓMÉZ: Aranysárgától a nap-sárgáig terjed a frissen folyós szirupszerű napraforgóméz. Ez a mézfajta igen gyorsan kristályosodik,  vagyis az idő múlásával nagyméretű, durva mézkristályok képződnek és ülnek a mézesüveg aljára. A kristályok fölött marad egy folyékony, híg réteg. Kristályosan is sárgás árnyalatú, nyersen fogyasztva kellemes zamatú. Teák, sütemények ízesítésére ajánljuk a napraforgót, jó színező hatásának köszönhetően ez a mézeskalács készítők által legkeresettebb fajtamézünk. A napraforgóméz egy krémmézzé alakítható fajtaméz. Savassága miatt savtúltengésben szenvedők számára nem ajánlott!

REPCEMÉZ: A sárga színű, enyhe zamatú, repceméz a legmagysabb szőlőcukor tartalmú fajtaméz, ami már a pörgetés után 1-2 héten belül kristályosodik. Ez a folyamat nagyban növeli eme mézfajta élvezeti értékét: az eredménye ugyanis egy kristályosan fehér színű, zsírszerű és kellemes szőlőcukor ízű méz (a gyerekek kedvence). Mivel a repceméz kevésbé savas méz, gyakran javasolják gyomorsavtúltengés esetén napi egy-egy kanálnyi adag elfogyasztását. Magas vastartalma miatt, vérszegénység ellen ajánlott. Mivel egyöntetűen, apró kristályokat alkotva kristályosodik kiválóan alkalmas krémméz előállítására. Érdemes ilyenkor valamilyen zamatos mézzel társítani. . Fogyasztás ajánlott, szellemi és fizikai munkát végzőknek, sportolóknak. Kevésbé savas mézfajta, ezért a gyomorsav túltengésben szenvedők számára nagyon előnyös a repceméz fogyasztása. Cukrai egyszerű cukrok (monoszacharidok), ezért cukorbetegek is fogyaszthatják

Alkalmazása: esetenként 1-1 kávéskanállal javasolt elszopogatni, állandósult gyomorsavproblémák esetén napi 3 kávéskanál javasolt.. Az egyik legmagasabb szőlőcukor tartalmú méz. Kristályos állapotban kellemes szőlőcukor íze miatt a gyermekek is kedvelik

GESZTENYEMÉZ: A borostyánsárgától a sötétbarnáig terjed a gyorsan és finoman kristályosodó gesztenyeméz színe. Jellegzetes, kesernyés ízű fajtaméz, mely virágmézeink közül a legmagasabb ásványi anyag tartalommal rendelkezik. Vérszegénység, kimerültség és étvágytalanság esetén, valamint értisztító hatása miatt viszértágulatok mérséklésére ajánlják. Rendszeres fogyasztása csökkenti a trombózis kialakulásának veszélyét. Sütéshez-főzéshez a kesernyés íze miatt nem szokták felhasználni. 

Alkalmazása : Napi 1-2 kávéskanállal javasolt a fogyasztása

FENYŐMÉZ: A jegenyefenyő erőkben gyűjtött méznek dióra emlékeztető íze van. Többnyire sokáig folyékony marad.Magas ásványi anyag tartalma miatt fogyasztása kiváló étrend-kiegészítő. Foszfor és mangán tartalmának köszönhetően elsősorban nehéz fizikai munkát végzőknek ajánlják.Isteni finom önmagában (az örökzöld kenyeres-vajas felhozatalban, vagy műzlihez), de italok ízesítésére is tökéletes.

LEVENDULAMÉZ: Bár a levendulaföldekről mindenkinek a franciaországi Provance tartomány ugrik be elsőre, a borostyánsárga színű, jellegzetesen kellemes illatú levandulaméz hazánkban is megtalálható, sőt igazi csemegének számít. Mivel enyhe fahéj és vanília íz is kiérezhető a kóstolásakor, a legtöbben első kóstolásra beleszeretnek. Nyitott sebek kezelésére kiválóan alkalmas ez a fajtaméz, de ajánlják álmatlanság, vesepanaszok és bélférgesség ellen is. Fogyasztását egyszerűen magában, vagy a régi kedvenc kenyeres-vajas felhozatalban, (esetleg műzlihez) ajánljuk.

FACÉLIAMÉZ / MÉZONTÓFŰ-MÉZ: Áttetsző halványbarnás, kissé opálos fajtamézünk, mely enyhe illatával és a facéliafa virágporát idéző ízével felvértezett mézkülönlegesség. A facéliaméz viszonylag sokáig folyékony marad. Szív és érrendszeri problémák esetén ajánlott a fogyasztása. Könnyen emészthetőségének köszönhetően a gyengébb gyomrúaknak is ajánlott. Finom íze miatt csemegemézként, önmagában fogyasztjuk. Mivel ritka mézfajta, többnyire a vegyes virágméz alkotórészeként kerül fogyasztásra. 

Alkalmazása : Napi 2-3 evőkanál méz bevitele javasolt

SELYEMKÓRÓMÉZ  / VADDOHÁNYMÉZ:Igazi Hungaricum: a selyemkóró, vagyis vaddohány méze erős illatú,akárcsak hússzínű virágai. Íze rendkivüli intenzív, szinte fűszeres. Igazi finomság. Az egészen világos színű méz megfelelő tárolási körülmények között csupán néhány éves korában kristályosodik ki. A legtöbb vaddohány hazánkban az Alföldön terem. Mivel vadnövény, biztosak lehetünk benne, hogy mentes a káros anyagoktól. A selyemfű méz vérnyomáscsökkentő hatású. 4-5 teáskanálnyit lehet belőle naponta fogyasztani. A selyemfű növényt a textilipar részére hozták az országba, ám erre nem lett alkalmas, mézként viszont sokan finomabbnak találják, mint az akácmézet. Vadnövény, tehát káros anyaggal nem érintkezett. Erős fertőtlenítő hatása van A második leghatásosabb gyulladás-csökkentő mézfajta. Rendkívüli íze miatt ajánlott önmagában, nyers ételek mellé fogyasztani. 

Alkalmazása: Igény szerint, napi 1-2 kávéskanállal javasolt a fogyasztása.

ARANYVESSZŐMÉZ / SZOLIDÁGÓMÉZ Sűrűn folyó, gyakran mentás utóízű fajtméz az aranyszínű vagy világosbarnás árnyalatú, nyár végén gyűjtött szolidágóméz. Kristályosodó, kitűnő ízharmóniájú. Magas illóolaj tartalmánál fogva, elősegíti az emésztést és görcsoldó hatású. 

Alkalmazása: Igény szerint, napi 1-2 kávéskanál javasolt

MEDVEHAGYMAMÉZ: A kellemes aromájú, zöldes árnyalatú, sötét színű csemegeméz egy igazi magyar Különlegesség! A fűszeresen édes, gyengén pikáns medvehagymaméz leginkább Baranya megyében, a Mecsek hegység területén jellegzetes. Egyike a legtisztább fajtamézeinknek. A medvehagyma vértisztító hatása többszöröse a fokhagymáénak. Tavaszi méregtelenítő kúrák tökéletes kiegészítője. 

Alkalmazása : Igény szerint, napi 3-5 kávéskanál bevitele ajánlott 2-3 héten keresztül.

HAJDINAMÉZ / POHÁNKAMÉZ: A legsötétebb virágmézünk szinte fekete. Íze nagyon karakteres, fűszeres, illata jellegzetes bőrszagú (van, akit a disznóól szagára emlékezt), ahogy mondani szokás nem szagolni, enni kell!Az ínyencek egyik kedvelt méze ez a nehezen kristályosodó fajtaméz. A hajdinamézet Franciaországban, a gyógyszertárakban szívbetegek számára árusítják. Fogyasztása elősegíti a bőrképződést, valamint csökkenti a gyermekek növekedési fájdalmait

Alkalmazása: Igény szerint, napi 2-3 evőkanállal javasolt.

ÉDESHARMATMÉZ / MÉZHARMATMÉZ: Ezt a sötét, szinte fekete színű, enyhe illatú, fanyarkás ízű mézkülönlegesség nem a virágok nektárjából készül, hanem a magyarországi erdőkben a növények levelein található mézharmat összegyűjtésével állítják elő a méhek. Ennek köszönhetően elenyésző virágportartalommal rendelkezik. Ez a legtöbb ásványi anyagot tartalmazó mézfajta. Erõsíti az immunrendszert, növeli az állóképességet. Mivel sok vasat és rezet tartalmaz, elsősorban vérszegényeknek hasznos. Emésztést kiegyensúlyozó, idegnyugtató és légúttisztító hatású

Ajánlott 4-5 teáskanálnyi erdei méz fogyasztása naponta.

VEGYES VIRÁGMÉZ: A vegyes virágméz nem önálló fajtaméz, összetétele , színe és íze a méhek által látogatott növények sokféleségéből adódóan rendkívül eltérő lehet.a Jellemző rájuk a gyors kristályosodás. A vegyes virágmézek a fajtamézekhez hasonlóan kiváló hatással vannak egészségünkre. Az olcsóbb áruk miatt elsősorban sütéshez-főzéshez és teaízesítésre használják őket. A legértékesebb mézek a vegyes mézek, mivel a különféle növényekrõl származó nektárok révén a méz egészségre gyakorolt hatásainak területe is kiszélesedik. Erősíti a szervezet védekezõ rendszerét.

TAVASZI VEGYES VIRÁGMÉZ: A kora tavaszi gyümölcsfák virágairól- túlnyomórészt Vadcseresznyéről – és virágokból gyűjtött méz. Frissen világos, később vöröses színű, nehezen folyó virágillatú méz.

ERDEI VEGYESMÉZ: Sötétbarna színű, gazdag ízvilágú mézek a lassan kristályosodó erdei vegyesmézek. A nyár elején virágzó növények virágjából gyűjtött méz friss, zamatos karakterével gyorsan a kedvencünkké vált.

LÉPESMÉZ: A lépesméz úgy készül, hogy a mézet nem távolítják el a kereteket felépítő viaszsejtekből pergetéssel, hanem az eredeti viaszfedéllel lezárva  tárolják, s csak a fogyasztó “szopogatja” ki belőle.

A lépesméz illetve a pörgetéskor nyert friss méz tápanyagtartalma bizonyítottan nagyobb a régóta tárolt mézénél.

FOKHAGYMÁSMÉZ: A fokhagyma immunerősítő és vértisztító hatását finom akácmézzel fokozzuk. Az eredmény pedig egy a meghűléses megbetegedések és a legyengült szervezet megerősítésére kiválóan alkalmas finomság, melyet húsok pácolásához használhatunk, vagy pirítós kenyérre kenve is fogyaszthatjuk!

VIRÁGPOROS MÉZ: A virágpor a természetben fellelhető egyik legkomplexebb tápanyagunk. Mézzel elkeverve egy krémes állagú, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag finomságot kapunk. Javítja a fizikai erőnlétet, hatékony gyengeség, alultápláltság, túlfeszített fizikai és szellemi megterhelés esetén. Javítja a fizikai erőnlétet és a vérképet, csökkenti a koleszterinszintet és méregtelenít.

PROPOLISZOS MÉZ: Akik nem kedvelik a propolisz tinktúrát annak kesernyés íze miatt, azok biztosan szeretni fogyják a mézbe kevert propoliszt, melyet a virágok rügyeiről, nedveiről gyűjtenek be a méhek. A kaptárak fertőtlenítésére használt természetes antibiotikum rendkívüli antibakteriális hatással bír, gomba- és vírusölő, valamint gyulladásgátló (légúti, húgyúti betegségek, fertőzések, influenza, gyomorfekély esetén használják). Fokozza a sejtlégzést.

 

Elekes László

méhész

Szekszárd

Óvoda u. 3

7100

06/20-914-9933